Granita to pyszny i niezwykle popularny rodzaj deseru. Tradycja granity jest bardzo długa i wywodzi się z Włoch. Jeśli ktoś jeszcze jej nie próbował, to na pewno powinien wiedzieć, czym się charakteryzuje i jak ją przygotować. Jak zatem zrobić idealną granitę?
Czym różni się granita od sorbetu?
Zacząć jednak warto od tego, że granita bardzo często mylona jest z klasycznym sorbetem. Ten drugi rodzaj deseru przygotowywany jest z wody, mrożonych owoców oraz soku. Różni się od granity przede wszystkim swoją konsystencją. Ta jest bowiem dużo bardziej zwarta. Dodatkowo sorbet jest bardziej puszysty.
Z koli granitę przygotowuje się z wody, świeżych owoców oraz soku owocowego. Konsystencja tego deseru jest bardziej ziarnista. Poza tym sorbet się po prostu zamraża, natomiast granitę w trakcie zamrażania należy dodatkowo regularnie mieszać.
Jak właściwie przygotować granitę?
Można powiedzieć, że przygotowywanie granity w dużej mierze polega na tworzeniu małych lodowych drobin, które rozpuszczają się dopiero wtedy, kiedy znajdą się w szklance. W ten sposób tworzy się wyjątkowo smaczny, słodki i niezwykle orzeźwiający napój.
Przygotowując granitę, bardzo istotne jest, aby pamiętać o tym, że musi być ona regularnie mieszana. Można z powodzeniem wykorzystać do tego zwykły widelec. Dlaczego tak ważne jest mieszanie granity w procesie w jej tworzenia? Dzięki temu deser nie skrystalizuje się i nie zbije w jedną masę. Samo mrożenie trwać powinno kilka godzin, a mieszanie odbywać powinno się co pół godziny.
Jaki przepis na granitę?
Do przygotowania granity wykorzystać można różne owoce i soki owocowe. Sporą popularnością cieszy się jednak granita truskawkowa. Trudno jest bowiem znaleźć osobę, która nie lubiłaby truskawek. Do przygotowania deseru potrzebne będzie 500 ml wody, 50 g cukru, 300 g truskawek, świeża mięta oraz słodki syrop. Jeśli chodzi o ten ostatni produkt, to postawić się tu powinno na wysoką jakość. Idealne soki i syropy do granity znaleźć można m.in. na stronie http://siorbet.pl.
W pierwszej kolejności należy zagotować wodę z cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a następnie całość należy wystudzić. Kolejny krok to zmiksowanie truskawek z gotowym syropem. Następnie dodać należ sok z cytryny i miętę oraz znów zmiksować. Całość przelać należy do pojemnika i włożyć do zamrażalki na ok. 5 godzin. Co pół godziny masę należy mieszać.