Koncentraty do lodów służą do produkcji różnego rodzaju lodów: świderków, lodów standardowych oraz napojów typu Shake. Wysokiej jakości koncentraty bazują na naturalnych składnikach, dzięki czemu lody mają piękny, naturalny kolor oraz niepowtarzalny smak. Bez nich trudno wyobrazić sobie letni sezon, który każdemu kojarzy się z piękną pogodą, wakacjami i smakiem ulubionych lodów z automatu.
Koncentrat do lodów – co znajdziemy w jego składzie?
Podstawowym składnikiem wysokiej jakości koncentratu do lodów jest mleko pełne w proszku. Jest to produkt wysokiej jakości, pochodzący na ogół z rynku polskiego.
Dzięki zastosowaniu właśnie tego składnika gotowe lody, wytwarzane z koncentratów, posiadają gładką strukturę i wyraźny, mleczny smak.
Koncentrat do lodów – niezastąpiona baza do produkcji pysznych wyrobów mlecznych
Koncentraty do lodów stanowią bazę do przygotowania dobrze zmrożonych i pysznych lodów. Jednym z przykładów takich koncentratów jest baza do produkcji lodów typu świderki. Tego typu lody są znacznie twardsze, ponieważ przygotowuje się je z automatu poprzez dozownik wprost do rożka i zaraz po zamrożeniu. Są, zatem znacznie zimniejsze od tradycyjnych lodów gałkowych i wymagają zastosowania właściwego koncentratu.
Wysokiej jakości koncentrat do lodów świderków łączy się w sposób bezpośredni z wodą lub też mlekiem, a następnie dojrzewa, po czym należy przelać go bezpośrednio do automatu.
Jakie są najbardziej znane rodzaje koncentratów do lodów?
Do najbardziej znanych rodzajów koncentratów lodowych zalicza się: bazę śmietankową, czekoladową, waniliową i truskawkową. To właśnie takie smaki chętnie wybierają Polacy. By je przygotować warto sięgać po produkty wysokiej jakości, dzięki czemu lody zyskają wspaniały smak
Co istotne, w praktyce to nie wyposażenie do produkcji mrożonych lodów, ale właśnie koncentrat do lodów ma znaczenie jeśli chodzi o efekt końcowy w postaci smaku lodów.
Wysokiej jakości koncentrat do przygotowania lodów nadaje im unikalnego smaku. W praktyce wystarczy dodać odpowiednią ilość wody aby lody były gęste i dobrze znosiły wahania temperatur. Dzięki temu każdy może cieszyć się wspaniałym smakiem zimnych deserów, bez których trudno wyobrazić sobie lato.